6 aug. 2014

Vigelandsparken, Oslo

Ett av mina självklara besöksmål i Oslo var Vigelandsparken med alla statyer. Jag fick sticka dit tidigt för att undvika den värsta hettan. Det fanns inte mycket skugga där så varmt var det... Att solen stekte som den gjorde resulterade i en riktig utmaning rent fotografiskt - det blir så lätt hårda skuggor. På de ljusare statyerna i granit gjorde det inte så mycket eftersom ansiktsuttrycken framträdde bättre. Men på de mörkare i brons fick jag använda blixt för att lätta upp.

På Wikipedia fann jag följande info om parken:
"Där finns mer än 200 skulpturer gjorda av granitbrons och smidesjärn. De allra flesta föreställer människor i olika åldrar och stadier av livet. Gustav Vigeland framställde själv alla skulpturer i full storlek i lera, men bronsgjutning och bildhuggning gjordes av andra personer efter hans förlagor.
Anläggningen är 850 meter lång och indelad i fem huvudsakliga delar: huvudingången, bron, fontänen, monoliten och livshjulet."
"Monoliten är huggen ur ett enda granitblock. Den totala höjden är 17 meter och den visar 121 människor. Monoliten är placerad på en cirkulär avsats med trappor upp runt om. Längs trapporna finns 36 grupper av människostatyer."

Hade det inte varit så varmt hade jag gärna tillbringat längre tid bland de känslosamma statyerna. Fascinernande och snygga verk!1 kommentar:

 1. Hej!
  Vad kul att se lite bilder här hos dig, det var ju ett tag sedan!
  Roligt att få se Oslo också, har aldrig varit i Norge men de där statyerna har jag sett många gånger förut och jag har alltid blivit sugen på att åka dit när jag sett dem (jobbade ju på ett fotolabb för lääänge sedan och alla som besökte Oslo kom hem med filmrullar fulla av statyer). Fantastiskt vackra och du har fångat dem bra.
  Ha det bra
  Kram

  SvaraRadera

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! =)